IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетгодишната война на Гърция с найлоновите пликчета навлиза в нова фаза

Гърците използват по средно 400 пликчета годишно при средно 175 за ЕС, показват данните на експерти

17:58 | 28.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 януари 2018 г. потребителите в Гърция вече ще заплащат найлоновите пликчета в магазините. Първоначално цената ще бъде 3 евроцента на пликче, а година по-късно – 7 евроцента, пише гръцкият в. „Катимерини“.

С това действие страната ще се съобрази с директивите на Европейската комисия (ЕК) от 2015 г., посветени на ограничаването на употребата на найлоновите пликове с 50% до 2017 г. и с 80% до 2019 г. Пластмасата е сред големите замърсители на околната среда и това е един от начините всички потребители да направят нещо в опазването й.

Найлоновите пликчета се една от най-честите находки сред отпадъците по морското дъно, посочват изследователи в южната ни съседка. Властите в Гърция от десетилетие се опитват да поведат борба с прекомерното използване на пликчетата. Още през 2008 г. медиите в страната заявиха, че скоро найлонът ще остане в миналото. Или поне в рамките на Атина, след като тогавашният кмет Никитас Какламанис подписа меморандум за сътрудничество с големите вериги супермаркети за ограничаване на найлоновите торбички.

Инициативата обаче не просъществува дълго, разказва „Катимерини“. От една страна магазините се изплашиха, че определяйки цена на пликчетата ще загубят клиенти. Потребителските организации в страната също не възприеха добре идеята.

Така днес гърците са сред шампионите по използване на найлонови торби – средно по 400 годишно. За сравнение, в ЕС средният брой е 175. В Гърция почти не се използват платнени торби – падат се по 0,5 на човек, докато датчаните притежават по средно 75.

Данните показват още, че по-щадящите околната среда биоразградими пликчета в Гърция са едва 0,1% от всички, използвани в страната.

С въвеждането на цена на пликчетата експертите се надяват, че употребата им ще намалее с между 30% и 50% през 2018 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още